torstai 27. syyskuuta 2018

Mitä väärää on Sierra Burgess on luuseri -leffassa?


Yksinkertainen vastaus otsikon kysymykseen: paljonkin. Sierra Burgess on luuseri kertoo fiksusta ja epäsuositusta tytöstä, joka ei mahdu median luomaan muottiin kauneudesta. Kun jalkapallopelaaja Jamey pyytää kauniin kiusaajan, Veronican, numeroa, Veronica antaa hänelle Sierran numeron. Jamey ja Sierra alkavat viestittelemään. Englanninkielisen Wikipedian mukaan elokuva on uudelleenkerrona Cyrano de Bergerac -näytelmästä.

Varoitus: Sisältää spoilauksia!

Koko sen ajan, kun Jamey ja Sierra tekstailevat, Jamey luulee Sierran olevan Veronica. Sierra tietoisesti ylläpitää tätä luuloa ja lähettää Jameylle Veronican ottamia kuvia itsestään. Kun totuus selviää Jameylle lopulta, hän antaa hetken vihoittelun jälkeen kaiken anteeksi. Leffa antaa kuvan, että on okei esittää netissä toista henkilöä. Ei se ole, mutta leffan katsoneet esiteinit saattavat leffan katsomisen jälkeen luulla sen olevan. Pystyn kuvittelemaan 13-vuotiaan Erikan unelmoivan samanlaisesta tarinasta.

Lisäksi elokuvassa on romantisoitu seksuaalista häirintää. Kun Sierra saa Veronican menemään treffeille Jameyn kanssa, mutta Veronica lupaa olla suutelematta Jameyta. Kun Jamey kuitenkin meinaa suudella Veronicaa, Veronica käskee häntä sulkemaan silmänsä. Tällä välin Sierra tulee Veronican paikalle ja suutelee Jameyä. Jamey siis luulee suutelevansa Veronicaa, mutta suuteleekin Sierraa, tyttöä, jota ei edes tunne.

Mitä väärää tässä on? Vaikka haluaisinkin suudella Harry Stylesia, se ei tarkoita, että haluan suudella Donald Trumpia. Kuka tahansa ei saa suudella minua enkä suutele ketään ihan vain suutelun takia. Elokuvassa koko kohtaus käsitellään söpönä, ei ollenkaan vääränä.

Entä onko aivan mahdotonta kuvata tyttöjen välistä ystävyyttä ilman kateuden ja kaunan tunteita? Olen kiinnittänyt tähän viime aikoina paljon huomiota lukiessani ja katsoessai elokuvia. Kuten monien muidenkin kirjojen ja leffojen jälkeen, myös Sierra Burgessin jälkeen minusta tuntuu, että on.

sierra
Toki elokuvassa on myös tärkeitä viestejä. Maailma on liian ulkonäkökeskeinen ja on vaikea olla nuori, kun ei sovi median luomaan muottiin kauneudesta. Se on surullista, mutta totta ja monien on varmasti helppo samaistua Sierraan. Leffan olisi kuitenkin voinut toteuttaa aivan eri tavalla. Esimerkiksi samalla tavalla kuin Tuhkimotarinassa. Sierran ja Jameyn olisi ollut mahdollista tutustua toisiinsa näkemättä toisiaan ilman, että Sierran olisi tarvinnut esittää olevansa Veronica.

Onhan Tuhkimotarinassa omat ongelmansa (saisin kirjoitettua siitä oman postauksen), mutta osan niistä voi pistää elokuvan vanhuuden piikkiin. Maailma on muuttunut kymmenessä vuodessa jonkin verran. Sierra Burgessin pitäisi näyttää selkeämmin, ettei toisen henkilön esittäminen ole oikein. Myös koko suudelmakohtaus olisi pitänyt jättää pois.

Oletteko te nähneet Sierra Burgess on luuseri ja mitä mieltä olitte siitä?
Kuvat: https://www.imdb.com/title/tt3120280/?ref_=nv_sr_1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se näytetään hyväksynnän jälkeen :)