sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

3 kirjaa, jotka muuttavat tapaasi katsoa maailmaa

3kirjaa Chimamanda Ngozi Adichie - Kotiinpalaajat
Kirja kertoo nigerialaisesta Ifemelusta, joka on yliopistoaikoinaan joutunut muuttamaan Yhdysvaltoihin jättäen rakkaansa Obinzen Nigeriaan. Kirjassa seurataan Ifemelun elämää Amerikassa, Obinzen oleskelua laittomasti Englannissa sekä heidän sopeutumistaan, kun he palaavat takaisin kotimaahansa. Kirja antaa hyvän kuvan siitä, miten ei-valkoisia kohdellaan maailmassa ja millainen heidän asemansa on. "Rasismia ei olisi koskaan pitänyt syntyä, joten sen vähentämisestä ei tule palkintoa" on yksi lempilauseistani kirjasta.

Siri Kolu - Kesän jälkeen kaikki on toisin
Kirjan päähenkilö Peetu tuntee olevansa poika, vaikka hänellä on tytön keho. Kirja kertoo kesästä ennen hänen 18-vuotissyntymäpäiväänsä, jota seuraavat sukupuolen vaihtaminen ja korjausleikkaus. Peetun päätös ei ole kuitenkaan kaikille hänen läheisilleen helppo hyväksyä. Kesän jälkeen kaikki on toisin päästää lukijan kurkistamaan transsukupuolisen päähän ja auttaa ymmärtämään edes vähän niitä kaikkia vaikeuksia, joita transsukupuoliset joutuvat kokemaan. Siitä tuli ehkä viime joulun paras joululahja.

Sara Saarela - Nimeä minut uudelleen
Rankka kirja näyttää lukijalle, millaista seksuaalinen väkivalta on pienen Ellen-tytön silmin ja millaista on jatkaa elämää kokemuksen kanssa. Ja sanoessani rankka, tarkoitan todella rankkaa. Kirja ei sovi herkille, ei ainakaan ensimmäinen luku. En olisi ehkä tarttunut kirjaan, jos olisin tiennyt, kuinka rankka on todella rankka. Luin ensimmäisestä osasta ehkä joka kymmenennen sivun, kun olin kirjan kerran lainannut. Silti se ehti muuttaa mun tapaa katsoa seksuaalista väkivaltaa. On kauheaa ajatella, että jollekin tarina on totta tälläkin hetkellä.

Mitkä kirjat ovat muuttaneet sinun tapaasi katsoa maailmaa?

2 kommenttia:

  1. Tosi kiva postaus! Kaksi ekaa kirjaa vaikuttaa tosi kiinnostavilta, ne olisi kyllä mielenkiintoista lukea! Vika kirja kuulostaa liian rankalta ja yöunet vievältä, joten sitä en ehkä uskalla lähteä lukemaan :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, en suosittelekaan sitä, mutta se muutti mun maailmankuvaa sen verran, että se oli pakko saada tähän listaan :/

      Poista

Kiitos kommentistasi, se näytetään hyväksynnän jälkeen :)