Oletko täysin varma, että jatkat yläasteen jälkeen lukioon, muttet tiedä minkä lukion valitsisit? Mulla ainakin oli tämä ongelma vuosi sitten, kun opo painosti päättämään mihin menee yläasteen jälkeen. Pelkäsin kuollakseni valitsevani väärän lukion. Loppujen lopuksi mä kuitenkin valitsin sen oikean paikan, joka nyt tuntuu hyvältä.
Yhteishaku alkaa tänä vuonna tietääkseni helmikuussa ja ainakin täällä Turussa lukioiden omia esittelyiltoja alkaa olla tässä tammikuussa. Oon koko syksyn antanut vinkkejä lukion valintaan mun pikkusiskolle, jolla on nyt valinta edessään ja ajattelin antaa samoja vinkkejä nyt täällä, jos joku sen ikäinen tätä mun blogia lueskelee.
Käy kaikissa esittelyilloissa
Jos sua vähääkään kiinnostaa joku tietty lukio, käy sen esittelyillassa. Siellä lukio voi paljastua odotettua mukavammaksi, niin mulla kävi tän mun koulun kanssa. Mä sain esittelyiltojen perustella myös karsittua mun lukiolistaa aika paljon. Äläkä pelkää mennä esittelyihin yksin, jos kukaan kavereistasi ei ole kiinnostunut.
Kysy opettajista esittelyillassa
Esittelyilloissa on yleensä tutoreita, jotka ovat koulun omia oppilaita. Heiltä kannattaa kysyä millaisia opettajat ovat, sillä opettaja vaikuttaa suuresti opiskelumotivaatioon. Joissain esittelyilloissa pääsee kysymään eri aineiden opettajilta asioita ja juttelemaan muutenkin, jolloin voit itse muodostaa heistä oman mielipiteesi.
Kiinnitä huomiota rakennukseen
Yksi syy siihen, miksi valitsin oman lukioni, oli se, että tämä on muutamassa eri rakennuksessa. Pääsen tuntien välissä vaihtamaan rakennusta, eikä minun tarvitse homehtua sisällä koko päivää. En myöskään halunnut valita lukiota, joka joutuisi väistötiloihin remontin vuoksi oman opiskeluni aikana.
Keskiarvoraja näkyy lukiossa
Mitä korkeampi keskiarvo raja, sen kovempi taso lukiossa yleensä on. Olen kilpailuhenkinen, joten minua motivoi se, että joku on minua parempi. Se saa minut työskentelemään kovemmin. Toisille se, että joku on itseä parempi, saattaa aiheuttaa vain lisää stressiä. Kannattaa siis pohtia, mikä motivoi sinua eniten ja kiinnittää vähän huomiota edellisten vuosien keskiarvorajoihin.
Mitä kieliä haluat opiskella?
Jos haluat opiskella jotain kieltä englannin ja ruotsin lisäksi, kannattaa tutustua missä lukioissa tarjotaan haluamaasi kieltä. Totta kai (ainakin täällä päin) voi käydä suorittamassa kielten kursseja muissa lukioissa, mutta onhan se helpompaa löytää kaikki kurssit omasta lukiosta.
Mitä kieliä haluat opiskella?
Jos haluat opiskella jotain kieltä englannin ja ruotsin lisäksi, kannattaa tutustua missä lukioissa tarjotaan haluamaasi kieltä. Totta kai (ainakin täällä päin) voi käydä suorittamassa kielten kursseja muissa lukioissa, mutta onhan se helpompaa löytää kaikki kurssit omasta lukiosta.
Uskalla hakea lukioon, johon keskiarvosi ei välttämättä riitä
Älä lannistu, vaikka olisit kiinnostunut lukiosta, jonka edellisten vuosien sisäänpääsiöiden alin keskiarvo on parempi kuin sinun keskiarvosi. Tämä voi pelästyttää useat hakijat, jolloin keskiarvoraja laskee ja mahdollisuutesi päästä juuri tähän lukioon paranevat. Eikä yhdestä vähän liian hyvästä lukiosta ole haittaa hakulistassa.
Uskalla lähteä kauemmas
Vaikka kaikki kaverisi menevät oman pikkukuntanne pieneen lukioon, se ei tarkoita, että sinun pitäisi. Jos sinua kiinnostaa lukio tunnin bussi- tai vaikka junamatkan päässä, uskalla lähteä sinne. Tai lähde vielä kauemmas. Tulet joka tapauksessa saamaan uusia ystäviä väkisinkin ja voit käyttää pitkät koulumatkat läksyihin, joita ei sitten kotona tarvitse tehdä. Voin luvata, ettet ole ainoa, joka tulee kaukaa.
Valitse erityislinja
Jos mietit erityislinjan ja normilinjan välillä, valitse erityislinja. Erityislinjalaisten yhteishenki on lähes poikkeuksetta aina hyvä, vaikka joissain lukioissa erityislinjalaiset on sekoitettu normilinjalaisten kanssa samoille luokille. Erityislinjalaisilla on niin paljon yhteisiä kursseja, että he tutustuvat toisiinsa väkisinkin. Lisäksi kaikilla on sama kiinnostuksenkohde, joka yhdistää heitä. Minua kaduttaa hieman, etten valinnut ilmaisulinjaa vuosi sitten.
Älä stressaa liikaa
Et kuitenkaan saa tietää millainen lukio oikeasti on ennen seuraavaa syksyä ja lukion vaihto on joissain tapauksissa mahdollista. Tulet saamaan uusia ystäviä ja löydät kyllä oman paikkasi.
Mä ainakin sain itseni opiskelemaan entistä kovemmin, kun olin korkean tason lukiossa. Olen edelleen todella tyytyväinen lukiovalintaani. Se ei antanut aihetta laiskuudelle. :-)
VastaaPoistaMulle on käynyt juuri noin :)
Poista